Herlige special-øl!

Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Specialøl er blevet en industri for sig selv, hvor der for bare 20 år siden var et begrænset antal bryggerier i landet, har næsten hver en flække i DK efterhånden sit eget bryggeri, der selekterer og udvælger deres råvarer, gærings- og brygningsproces med omhu.

Vi skal nemlig ikke så mange år tilbage, før man så et begrænset udvalg af øl, som man hovedsageligt drak til fester. Nu om dage hiver man en IPA, en stout eller noget helt tredje frem, som bliver særligt udvalgt til et måltid, et mellemmåltid eller bare en god hyggestund, hvor man lige skal belære ens venner med, hvad der er det seneste nye blandt de fremadskydende bryggerier, der ligefrem får betegnelsen “mikrobryggerier”.

Et af disse bryggerier, der virkelig har haft vind i sejlene de seneste år, er danske Mikkeler, der på få år er gået fra at være et mindre bryggeri til at have mange samarbejdspartnere, udskænkningssteder og ligefrem gør hele begivenheder ud af at præsentere deres nye øl, hvor de blandt andet i forsommeren 2018 åbnede en bar i Københavns Lufthavn, hvor de hev et større band ind til deres eksklusive åbning for at markere eventet.

Apropos musiske udtryk kan man også tage fat i Amager Bryghus, der især gør sig bemærket med deres spraglede mærkater, hvor mange af deres øl-kreationer tager afsæt i musikkens verden.

Blandt Danmarks bedste udskænkningssteder med det bredeste udvalg af de bedste special-øl er det efterhånden blevet en uomgængelig del af deres sortiment at have forskellige øl fra danske Hornsbeer på lageret. 
Bryggeriet gør sig bemærket ved kraftige, men fabelagtige øl, hvor etiketterne på flaskerne minder om danske malerier.

Men når snakken falder på special-øl, så kan man ikke komme udenom, at strømningen med disse kom fra udlandet, hvor især Belgien har gjort sig bemærket med deres mange kloster-bryggerier, og landet har da også sin helt egen øl-kultur, der er mildevidt fra den danske.

Men hvor den belgiske øl-tradition er blevet statisk i sit udtryk, kan man lettere flabet sige, at den danske er begyndt at rykke sig frem i ligaen, hvor vi trods vores begrænset landestørrelse som nævnt kan præsentere bryggerier i byer, hvor der bare er over 2000 indbyggere.

Så hvis du skal have en anderledes og ny smagsoplevelse med øl, så anbefaler vi klart, at du skuer i retning af danske mærker såsom BrewDog, Syndikatet eller et af de tidligere nævnte, danske bryggerier, da disse efterhånden er blevet kendt for at være innovative på øl-markedet.

Anders Lundtang Hansen