Hvad er kevlar?

Denne artikel har et formål, den ønsker at opfylde for dig: En forklaring om, hvad kevlar er for et materiale.

Dette er dog ikke en detaljerig gennemgang historiemæssigt om kevlar-materialets oprindelse ej heller en teknisk dybegående beskrivelse af funktionen og sammensætningen ved kevlar.

Artiklen her er en overfladisk berøring af kevlar, som lægmand kan forstå og videregive om nødvendigt og derfra søge videre information.

Kevlar er kort fortalt et materiale af plastik, som er stærkere end stål, men mere fleksibelt og nemmere at håndtere og bære – tro det eller ej.

Den første udgave af kevlar så dagens lys i 1970, hvor det blev udviklet som det første skudsikre materiale, man blandt andet stadig bruger i skudsikre veste, hvorfor det er et yndet materiale at bruge i disse veste til brug for blandt andet politibetjente, sikkerhedsfolk, militærtjeneste og andre udsatte professioner.

Siden 1970 er der blevet udviklet videre på kevlar-materialet, og der er kommet endnu flere “generationer” til af kevlar, og der bliver løbende stadig udviklet på materialet for at forfine og tilpasse dets muligheder.

Blandt andet har man sidenhen udviklet kevlar til at være endnu lettere at bære rundt på, og så kan det også modstå stik fra knive og andre spidse genstande.

Men hvad er det så grundlæggende, der gør kevlar til så stærk et materiale?

Det var en udvikling i materialer, der medførte, at man fik skabt et virkelig stærk plastikmateriale, som man så væver over hinanden flere gange og skaber den udformning, man har brug for, hvilket blandt andet kunne være til plader i skudsikre veste.

Finten er, at disse vævsmetoder skal bruge usandsynlig stor modstandskraft for at blive vævet op igen, hvorfor det kan modstå skud og stik, og siden er der, som nævnt, blevet udviklet på materialet, der har gjort, at det er blevet nemmere at håndtere og begå sig i, så det beskyttede folk er blevet mere og mere mobile, mens de har kevlar-beskyttelse på.

 

Anders Lundtang Hansen