Sådan fungerer ultralydsscanning

Hvis du fornyligt er blevet gravid, så ligger du som regel inde med ind masse ubesvarede spørgsmål. Heriblandt er du sikkert nysgerrig på, hvad ultralydsscanning er for en størrelse. I dette indlæg vil du få en gennemgang af, hvordan scanningen fungerer, og hvad den egentlig skal til for.

Formålet med scanningen
Grunden til at du får fortaget en ultralydsscanning er, at undersøge fosteret for sygdomme og misdannelser som kan have betydning for graviditetens forløb. Scanningen kan bl.a.vise hvordan fosteret ligger, hvor stort det er, hvordan det bevæger sig og agerer. For nogle kan scanningen virke overvældende og endda bekymrende, men du bør i stedet se det som en mulighed for, at komme i kontakt med dit kommende barn lidt på forskud.

Sådan foregår scanningen

Du vil blive indkaldt til første scanning i uge 11-14, som kaldes nakkefoldsskanning. Når du først kommer ind til lægen, vil I tage en snak om, hvordan forløbet er gået for dig inden I går i gang. Herefter bliver du lagt ned og får smurt ultralydsgel på maven. Gelen hjælper apparatet med let at glide rundt. Herigennem sende lydbølger gennem koppen, som reflekterer tilbage til lydhovedet gennem et ekko, når lydbølgerne rammer vævet i kroppen. Lydsignalerne bliver gennem en computer omdannet til levende sort-hvid billeder på en skærm. Det forskellige væv i kroppen afgiver forskellige lydbølger. Der afgives nemlig forskellig ekko afhængigt af, om lydbølgerne rammer knogler, fedtvæv osv. På den måde kan man adskille de forskellige væv fra hinanden. Det er også den primære forskel på ultralyd og røntgen, fordi ultralyd også kan fremstille kroppens bløde organer. Du vil blive indkaldt til scanning i alt tre gange gennem din graviditet.

admin